Selecteer een pagina

Instappen gelijk…? Eerst de vaaromstandigheden checken! Roeivereniging Jason in Arnhem neemt aanstaande zondag 13 mei een nieuwe roei-app in gebruik: River Board, een soort ‘pre-flight check’ voor roeiers.

Kan er geroeid worden? Zo ja, waar moeten we ons op voorbereiden? Hoe hard waait het? Uit welke hoek? Het weer kan van grote invloed zijn op de veiligheid tijdens het roeien. Dit geldt ook voor de wateromstandigheden, zeker bij verenigingen die roeien op stromend water.

Daarom vind je bij veel roeiverenigingen op de website linkjes naar weer- en waterdata. De Arnhemse Roeivereniging Jason gaat nu een stap verder en introduceert een nieuwe roei-app voor haar leden: River Board. Deze roei-app voor de smartphone toont in een oogopslag allerlei gegevens over het lokale weer en roeiwater, de Nederrijn. Want, zo is de redenatie, als je de vaaromstandigheden kent, kun je betere besluiten nemen ten aanzien van je veiligheid.

Vaargegevens in roei-app op je smartphone

De roei-app van Jason laat gegevens zien die de vereniging van belang vindt voor het roeien op de Nederrijn.

  • Wind: windrichting, windkracht (Beaufort) en windstoten
  • Temperatuur: lokaal gemeten, min/max en gevoelstemperatuur
  • Weer: actueel weerbeeld, zicht (ook via webcam) en weerwaarschuwingen (KNMI)
  • Neerslag: actuele neerslag, neerslaggrafiek (2 uur) en buienradar (3 uur)
  • Zon: zonsopkomst en -ondergang
  • Stroming: waterafvoer op de Nederrijn bij Arnhem en het Pannerdensch Kanaal
  • Watertemperatuur
  • Waterhoogte bij Arnhem
  • Webcam op de botenloods

De app toont al deze gegevens in een oogopslag en maakt daarmee tientallen kliks op verschillende websites overbodig. Zo heb je als roeier op ieder moment en waar je ook bent direct inzicht in de actuele vaaromstandigheden.

Eenduidigheid over wel/niet roeien

Met de app wil Jason eenduidigheid over de vaaromstandigheden creëren. Zo mag er boven windkracht 5 niet meer geroeid worden. Waar dit in het verleden tot discussie kon leiden – is dit nu windkracht 4 of een dikke 5? –  geeft nu de app de doorslag.

Ook waterdata

Op de Nederrijn kan – zeker in de winter –  een stevige stroming staan. Ook de waterstand kan sterk variëren. Roeiers en stuurlieden moeten zich steeds weer aanpassen aan de wisselende omstandigheden. Vandaar dat gegevens over stroming, waterhoogte en watertemperatuuur (afkomstig van Rijkswaterstaat) een prominente plaats innemen in River Board. Als je wilt roeien op de Rijn, behoor je de wateromstandigheden te kennen en hierop te anticiperen, zo is het devies bij Jason.

“Verslavende roei-app”

De Arnhemse roeivereniging heeft de app uitvoerig getest. De betatest, in januari gestart met 5 leden, liep prettig uit de hand. Al snel bleek dat zo’n beetje de hele vereniging de app op z’n telefoon had staan. “De app is verslavend, ik kijk iedere dag even – zelfs als ik op wintersport ben”, en “ik ben me nog beter bewust van de stroming op de Rijn”, zo maar een greep uit de reacties.

Meer weten?

Zondag 13 mei neemt Jason de roei-app River Board officieel in gebruik. Op de website van de Arnhemse roeivereniging is de app live te zien: www.jasonroeien.nl, klik op ‘River Board’.

River Board toont op dit moment alleen gegevens voor de Nederrijn. Op dit moment inventariseert de KNRB of er ook bij andere verenigingen interesse bestaat voor gelokaliseerde versies van de roei-app. Verenigingen die hierin geïnteresseerd zijn, kunnen contact opnemen met Stijn Stevens van de KNRB, stijn.stevens@knrb.nl.

River Board op internet: riverboard.nl
Facebook: facebook.com/riverboard
Twitter: twitter.com/riverboardapp